Wettelijk en financieel addendum – bijlage bij De opstelling op het speelveld

Aanleiding

Om een sportstelsel mogelijk te maken adviseerde de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) in november 2020 in het advies ‘De opstelling op het speelveld’ om sport en bewegen te zien als een publieke voorziening. Daarmee wordt sport en bewegen een (mede)verantwoordelijkheid van de overheid. Sport en bewegen moet voor iedereen in Nederland mogelijk worden – juist ook voor die groepen die nu niet aan sport deelnemen en onvoldoende bewegen. Daarvoor is een stelselwet nodig plus forse financiële maatregelen. De uitwerking daarvan staat in het 'Wettelijk en financieel addendum'. De overheid moet nu de touwtjes in handen nemen. Sport en bewegen zijn geen hobby, maar een noodzaak voor een vitale en veerkrachtige bevolking.

Samenvatting

 De NLsportraad heeft in het vervolg van het advies ‘De opstelling op het speelveld’ begin 2021 de mogelijkheid voor wettelijke verankering en financiële onderbouwing van het sportstelsel verder uitgewerkt. In dit advies beveelt de NLsportraad verschillende maatregelen aan. Deze maatregelen moeten ertoe leiden dat in 2030 de beschikbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van sportvoorzieningen zodanig is verbeterd dat driekwart van de bevolking op structurele basis kan sporten en bewegen. Nu doet slechts de helft van de Nederlanders aan sport en bewegen. 

Aanbevelingen

  • De NLsportraad adviseert het kabinet om flink te investeren en een toekomstbestendig sportstelsel op te bouwen. Tot 2030 en daarna is er ieder jaar structureel 970 miljoen euro nodig voor meer professionals in en het vergroten van de toegankelijkheid van de sport. 
  • De NLsportraad adviseert om de komende vijf tot tien jaar incidenteel 570 miljoen vrij te maken voor investeringen in sportaccommodaties, de openbare ruimte en innovatie in de sport.
  • De NLsportraad adviseert dat het kabinet dit jaar al een begin moet maken met een sportwet en een coördinerend bewindspersoon moet aanstellen.
  • In de sportbranche gaat thans 5,7 miljard euro om. Volgens de NLsportraad is extra financiering nodig. Oplopend naar 2030 is ieder jaar 970 miljoen euro extra nodig plus vijf tot tien jaar lang een investering van 570 miljoen euro. De NLsportraad adviseert dat daarvan 60% door de rijksoverheid wordt gefinancierd, 30% door gemeenten en 10% door sporters zelf.

Status

In aanvulling op het advies ‘De opstelling op het speelveld’ heeft de NLsportraad begin 2021 de mogelijkheid voor de wettelijke verankering en financiële onderbouwing van het sportstelsel verder uitgewerkt. Het resultaat is op 6 april 2021 gepubliceerd in het advies ‘Wettelijk en financieel addendum’ samen met de financiële onderbouwing in het Rebel rapport. Naar aanleiding van het  ‘Wettelijk en financieel addendum’ is in juli 2021 in de Tweede Kamer een motie van het lid van der Laan C.S. geweest over een sportwet

Commissie

Om het adviestraject over de organisatie en financiering te begeleiden is destijds een commissie opgericht. Hierin zaten namens de raad Bernard Wientjes (voorzitter), Leanne van den Hoek, Marjolein Bolhuis-Eijsvogel en Jiske Griffioen en strategisch adviseur Claudia Bokel.

Daarnaast waren Dennis Vink, Hugo van der Poel en Marjan Olfers, Eelco Blok, en Bert van Oostveen als experts aan dit adviestraject verbonden. Voor het 'Wettelijk en financieel addendum' zijn begin 2021 de volgende experts toegevoegd aan de commissie: Willem van Duin, Gerber van Nijendaal, Dick Sluimers, en Elies Steyger.