Aanleiding
De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) heeft de fiscale aspecten van sportevenementen onderzocht als onderdeel van de totale advisering over sportevenementen. In het rapport ‘Nederland op de kaart’ concludeerde de raad dat de randvoorwaarden en fiscale aspecten niet optimaal zijn. Organisatoren hebben diverse knelpunten aangekaart, waarop de raad besloot hierover specifiek advies te geven.
Samenvatting
Het briefadvies is mede gebaseerd op een analyse van bureau Ernst en Young (EY) dat in opdracht van de NLsportraad is uitgevoerd. Het rapport van EY is als bijlage bij het advies gevoegd. Op basis van die analyse heeft de NLsportraad aanbevelingen geschreven voor het ministerie van Financiën.
Aanbevelingen
De NLsportraad doet de volgende aanbevelingen in het briefadvies ‘Fiscaliteit bij sportevenementen’:
- De NLsportraad adviseert het kabinet om de 'in cash' en 'in kind' bijdragen van burgers en bedrijven aan sportevenementen niet te belemmeren, maar te stimuleren.
- Om pieken in het vrijwillligerswerk bij sportevenementen op te vangen, adviseert de NLsportraad om de vrijwilligersvergoeding te flexibiliseren.
- De NLsportraad pleit voor meer uniformiteit en helderheid bij de uitvoering van fiscale regels rond sportevenementen.
- Tenslotte doet de NLsportraad de aanbeveling om sportevenementen als ‘goed doel’ aan te merken, waarmee het gunstiger wordt om giften te doen.
Status
Op 19 april 2018 heeft Duncan Stutterheim namens de NLsportraad het advies ‘Fiscaliteit bij sportevenementen’ overhandigd aan staatssecretaris Snel van Financiën. Op 14 mei 2018 heeft minister Bruins van Medische Zorg en Sport, mede namens staatssecretaris Snel van Financiën, aan de Tweede Kamer laten weten het advies te behandelen bij de totstandkoming van het Nationaal Sportakkoord.
Commissie
Voor de totstandkoming van het briefadvies ‘Fiscaliteit bij sportevenementen’ is een commissie samengesteld bestaande uit raadsleden en experts. Namens de NLsportraad zijn Michael van Praag en Duncan Stutterheim lid van de commissie.
Als experts zijn praktijkdeskundigen gevraagd vanuit de sport, de overheid en het bedrijfsleven, alsmede onafhankelijke fiscalisten met kennis van de sportsector en sportevenementen: Pieter Asjes, Ronald Hetem, Eric van Noorloos, Bob van Oosterhout, Joep Swinkels en Karin van Willigen.