Nederland evenementenland?

Aanleiding

Toen de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) in 2016 werd opgericht, is gevraagd om advies te geven over de strategische evenementenkalender voor Nederland. In november 2017 vroeg minister Bruins van Medische Zorg en Sport aan de NLsportraad welke belangrijke sportevenementen hij zou kunnen ondersteunen. De NLsportraad gebruikte deze vraag om na te denken over de strategische evenementenagenda en een nieuw beleidskader voor sportevenementen voor Nederland. Voorafgaand aan de advisering heeft de NLsportraad eerst een analyse gemaakt van grote sportevenementen (zie 'Nederland op de kaart').

Samenvatting

In Nederland vinden regelmatig grote sportevenementen plaats. Deze evenementen zijn populair en succesvol. Tegelijkertijd constateert de NLsportraad dat sportevenementen nog veel meer rendement kunnen opleveren: voor de sport zelf en voor de samenleving. De NLsportraad pleit voor een gezamenlijke Nationale Sportevenementenagenda en een unieke 'Dutch approach' om evenementen innovatief, betaalbaar en met maatschappelijke impact te organiseren. Dit vraagt om gezamenlijke investeringen in het merk ‘Nederland evenementenland’.

Aanbevelingen

  • Op 27 september 2018 stuurde de NLsportraad een voortgangsbrief aan minister Bruins met adviezen voor de korte termijn. Ze adviseerden onder andere om in 2019-2020 prioriteit te geven aan subsidies voor Olympische Kwalificatietoernooien (OKT's) en om subsidies mogelijk te maken voor Nationale Kampioenschappen (NK's).
  • De NLsportraad adviseert minister Bruins en staatssecretaris Keijzer om samen met partners een Nationale Sportevenementenagenda op te stellen. Hiermee kan meer rendement behaald worden uit sportevenementen. Het kabinet speelt daarbij een richtinggevende, verbindende en faciliterende rol. 
  • Bij het vormgeven van de sportevenementenagenda staat wat betreft de NLsportraad ‘The Dutch approach’ centraal: het efficiënt, innovatief, inclusief, toegankelijk, veilig en duurzaam organiseren van sportevenementen met maximale economische en maatschappelijke impact.  
  • De NLsportraad adviseert een track record op te bouwen van aansprekende sportevenementen om zo van Nederland een echt evenementenland te maken.  
  • De NLsportraad adviseert de minister en staatssecretaris vooral te investeren in multi-sport en multi-city evenementen. Door sportevenementen te spreiden, kunnen inwoners in het hele land van sportevenementen genieten. Dit versterkt ook de samenwerking en kennisdeling tussen partijen. Samenwerking is volgens de NLsportraad essentieel om in de toekomst aansprekende sportevenementen naar Nederland te halen. 
  • Verder adviseert de NLsportraad om internationale sportevenementen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, zoals de TT in Assen en de Nijmeegse Vierdaagse, te erkennen als sporterfgoed. Dit zou de hoge kwaliteit en bijzondere waarde van deze evenementen benadrukken. Die erkenning kan ook helpen bij duurzame financiering en efficiëntere ondersteuning door de overheid. 
  • Daarnaast adviseert de NLsportraad om het idee van een fonds en/of een garantiefonds voor sportevenementen verder uit te werken. Hiermee wordt de publiek-private samenwerking rond sportevenementen verder gestimuleerd. 
     

Status

De voortgangsbrief van 27 september 2018 werd door de minister snel door naar de Tweede Kamer. Op 1 oktober 2018 liet de minister de Kamer weten dat hij bereid was om subsidies voor OKT's te verlenen, maar vond subsidie voor NK's niet passend in het huidige beleid. 

Op 1 april 2019 heeft de NLsportraad het advies 'Nederland evenementenland?' verzonden aan minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Op 19 april 2019 heeft de minister het advies mede namens de staatssecretaris aan de Tweede Kamer gestuurd. In de aanbiedingsbrief zei de minister dat het advies belangrijke aanbevelingen bevat voor het evenementenbeleid na 2020. De aanbevelingen worden in afstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat betrokken in de uitwerking van de zesde ambitie van het sportakkoord 'Topsport die inspireert!' 

De NLsportraad heeft nog twee vervolgpublicaties geschreven die een bijdrage kunnen leveren aan het deelakkoord ‘Topsport die inspireert’ van het Nationaal Sportakkoord: 

  • Een advies over kennisontwikkeling, kennisdeling en samenwerking bij grote sportevenementen: 'Regie op kennis'. 
  • Een analyse over de sportbeleving onder Nederlanders (inclusief voorbereidend essay). Hierover is ook een essay geschreven door onderzoekers van het Mulier Instituut, Victoria University en het SCP. 

Commissieleden

Er is een commissie opgericht om het advies over de strategische agenda en het beleidskader bij sportevenementen in Nederland te maken. Deze commissie bestaat uit raadsleden die ervaring hebben met evenementen en externe adviseurs die internationaal kijken. Namens de NLsportraad waren Jaap de Groot, Leanne van den Hoek en Duncan Stutterheim lid van de commissie. Daarnaast namen Tony Sainsbury, Hans Westerbeek en Eric van der Burg (tot juni 2019) deel als experts.