Gelijkwaardig en inclusief - advies over de doorontwikkeling van paralympische topsport

Aanleiding

Nederland heeft de afgelopen twintig jaar vooruitgang geboekt in de integratie van paralympische sport in het nationale beleid. In 2019 werd het deelakkoord 'Topsport die inspireert!' ondertekend, met de ambitie om zowel nationaal als internationaal de paralympische sport verder te ontwikkelen. De minister voor Medische Zorg en Sport in kabinet-Rutte III (destijds de benaming van deze post) heeft de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) advies gevraagd over deze doorontwikkeling. Specifiek heeft ze advies gevraagd over de rol die de Nederlandse overheid daarbij kan innemen.  

Samenvatting

In dit advies geeft de NLsportraad aan dat de positie van de paralympische topsport net zo volwassen en krachtig moet zijn als die van de olympische topsport. De positie van beide vormen van topsport is nu gelijk, maar moet gelijkwaardig worden. Dit kan uitmonden in inclusieve topsport. Dat is de stip aan de horizon die de NLsportraad adviseert als toekomst van de paralympische sport in ons land. De raad adviseert de minister voor Langdurige Zorg en Sport in kabinet-Rutte IV (hierna minister voor Sport) om de regie te nemen en van Nederland een gidsland op het gebied van paralympische sport te maken. 

Aanbevelingen:

  • De NLsportraad adviseert de minister voor Sport (top)sporters met een handicap nauw te betrekken bij het maken van een visie voor de langere termijn en bij de doorontwikkeling van de sport; 
  • De raad adviseert de minister voor Sport en de minister van Onderwijs om te investeren in het opnemen van gehandicaptensport in de opleidingsstructuur van sport, onderwijs en gezondheidszorg. 
  • De raad adviseert om (technologische) ontwikkeling op het gebied van classificatie te stimuleren, en ziet mogelijkheden om parasporters uit verschillende klassen tegen en met elkaar te laten strijden. 
  • De NLsportraad adviseert de minister voor Sport en de staatssecretaris van Cultuur en Media om via livestreams, social media en aanpassing van de Mediawet de zichtbaarheid van paralympische topsporten te vergroten en deze toegankelijker te maken voor een breder publiek. 
  • Nederland beschikt over waardevolle kennis en innovatiecapaciteit voor de paralympische topsport. De NLsportraad adviseert de minister voor Sport regie te nemen over de kennisketen en onderzoeksgelden deels te richten op onderzoek naar paralympische topsport. 
  • De NLsportraad adviseert de minister van Buitenlandse Zaken om, in samenspraak met met de minister voor Sport, in te zetten op bilaterale afspraken met landen waar sport voor mensen met een handicap nog in de kinderschoenen staat. 

Status

Op 24 juni 2022 is het kabinetsstandpunt op het advies aan de Tweede Kamer gestuurd. Minister Helder bedankt de NLsportraad en alle betrokkenen voor het advies en de aandacht voor de paralympische topsport. Ze onderschrijft dat de raad terecht constateert dat er nog een wereld te winnen is. “Verandering is nodig om de potentie van de paralympische topsport voor de samenleving ten volle te benutten.”

Commissieleden

In deze adviescommissie was Claudia Bokel, strategisch raadsadviseur, voorzitter. Daarnaast bestond de commissie uit de raadsleden Jiske Griffioen en Farid Gamei, en de onafhankelijke experts aan de raad Rita van Driel, René Martens, Cees Vervoorn, Jan Willem van der Roest en Lara Ankersmit.