Handelingsperspectieven ter voorkoming van hersenletsel door sport
Klappen of stoten tegen het hoofd zijn in sporten als vechtsporten, voetbal of rugby een veelvoorkomend onderdeel van het spel. Hoeveel hebben de hersenen daaronder te lijden? Wereldwijd is er in de media toenemende aandacht voor professionele sporters die op latere leeftijd dementie gerelateerde klachten hebben, die mogelijk te relateren zijn aan hun sportcarrière. Niet alleen voor de hersengezondheid van professionele sporters vormen herhaalde klappen op het hoofd een mogelijk risico. Voor (jonge) kinderen waarvan de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, is ieder klap tegen het hoofd er een te veel, zegt de Hersenstichting.
Hoe wordt daar in de sport aandacht aan gegeven en wie heeft daarin welke rol en verantwoordelijkheid op zich te nemen? Weten betrokken partijen wat te doen bij een acute hersenschudding? Voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is goede en betrouwbare kennis over de risico’s op hersenletsel door sport en hoe (structurele) gezondheidsproblemen voor sporters te voorkomen van wezenlijk belang.
Het ministerie van VWS heeft op twee aspecten advies gevraagd over hersenletsel door sport. Als eerste brengt de Gezondheidsraad de wetenschappelijke stand van zaken over risico’s op ernstig hersenletsel in beeld. Ook kijkt deze raad naar de wetenschappelijk bewezen effectiviteit van maatregelen ter voorkoming van hersenletsel. Meer informatie over dit deel van het adviestraject is te vinden op de website van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft de NLsportraad gevraagd het tweede deel, namelijk advies over handelingsperspectieven, op te stellen.
Aanpak van het adviestraject over handelingsperspectieven
De NLsportraad stelt advies op over handelingsperspectieven van betrokken partijen als overheden, sportorganisaties, sportbegeleiders en sporters zelf. In het advies gaat de raad in op de rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen. Daarbij kijkt de NLsportraad niet alleen naar de risico’s op hersenletsel maar ook naar aspecten als de maatschappelijke kant van maatregelen, internationale structuren en regelgevingen voor de wedstrijdsport, en de verschillende belangen en kennisniveaus van betrokken partijen, in de professionele en in de recreatieve sport.
De NLsportraad is in september met het adviestraject gestart. Het streven is om beide adviesdelen gezamenlijk te publiceren in de eerste helft van 2025.
Commissie
Om het adviestraject te begeleiden heeft de NLsportraad een commissie opgericht. Namens de NLsportraad zitten hierin Erik Scherder (voorzitter), Meryem Kilic-Karaaslan en Elke Snijder. De raadsleden worden in de commissie ondersteund door externe commissieleden Vincent Gouttebarge, Marc Hendriks, Remco Hoekman, Cees-Rein van den Hoogenband, Suzanne Huurman, Bas Pijnenburg, Mirjam Sombroek en Jort Vijverberg.
Meer informatie
Voor meer informatie of het delen van ideeën of ervaringen kunt u contact opnemen met Annet Tiessen (secretaris) en Tessa van der Velden (senior adviseur) van het secretariaat via info@nlsportraad.nl of 070-340 72 73.