Werkprogramma 2025

In 2025 adviseert de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) over sport en bewegen bij ondervertegenwoordigde groepen (kansengelijkheid), hersenletsel als gevolg van sport (samen met de Gezondheidsraad) en professionalisering als randvoorwaarde van de sportbranche.

Mevrouw op de fiets met kindje achterop in stoeltje en een kind op de fiets die voor haar fietst

Jaarlijks actualiseert de NLsportraad het werkprogramma Sport in het systeem 2021-2024. In dit meerjarige werkprogramma heeft de NLsportraad vier thema’s vastgesteld waarin de verschillende adviezen thuishoren: sport en gezondheid, sport en sociale waarden, topsport en samenleving en versterking sportbranche. Met het werkprogramma 2025 wordt een extra jaar toegevoegd aan het meerjarig werkprogramma. Volgend jaar komt de raad met een nieuw meerjarig werkprogramma. Op die manier kan de nieuwe voorzitter Tom van ’t Hek meewerken aan een nieuw (meerjarig) werkprogramma.

Tom van ’t Hek: “Er is nog een wereld te winnen als we kijken naar de beperkte aandacht voor de positieve effecten van bewegen en sport op onze maatschappij. Kijk simpelweg naar de beweegarmoede in ons land, de beperkte mogelijkheden die onze publieke ruimte biedt om te bewegen of hoe slecht sportaanbieders, professionals en vrijwilligers er in deze sector voor staan. Ik kijk ernaar uit om samen met de raadsleden en het secretariaat van de NLsportraad met het werkprogramma 2025 aan de slag te gaan en om komend jaar de contouren van het nieuwe meerjarige werkprogramma met elkaar te verkennen”.

Adviezen van de raad hebben als doel de waarde van sport en bewegen voor de samenleving te vergroten, zodat bijvoorbeeld meer mensen in beweging komen.

Op dit moment werkt de raad, na publicatie van het advies Nederland, sta op!, aan het gevraagde advies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over ouderen. Ouderen zijn daarmee de eerste ondervertegenwoordigde groep waarover de NLsportraad adviseert. De raad verwacht het advies eind 2024 te kunnen publiceren. Daarnaast werkt de raad aan het advies hersenletsel als gevolg van sport samen met de Gezondheidsraad en doet de raad een verkenning naar het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Lees meer hierover in het werkprogramma 2025.