Elke beweging telt - column raadslid Erik Scherder
Deze dagen kan iedereen genieten van de Paralympische Spelen. En genieten is het, want onder leiding van chef de mission en oud-raadslid Esther Vergeer worden er veel mooie prestaties geleverd en successen gevierd. Kijkend naar deze topatleten gaan bij mij al snel de gedachten terug naar het advies van de Nederlandse Sportraad over de doorontwikkeling van Paralympische topsport. Dit advies kreeg de naam ‘Gelijkwaardig en inclusief’.
De titel zegt het al: creëer een gelijkwaardige positie voor parasporters in vergelijking met valide sporters. Niet alleen voor paralympische topsporters, ook voor talenten en breedtesporters. Als ik naar de Paralympische Spelen kijk zie ik dat de zichtbaarheid groter is geworden via bijvoorbeeld de NOS livestreams en app, maar het kan altijd nog beter, bijvoorbeeld door de gehele dag live uitzendingen te verzorgen via de reguliere tv-kanalen. Net als tijdens de Olympische Spelen.
Het kijken van de Paralympische spelen deed me ook denken aan het verschil tussen topsporters en niet-topsporters zoals u en ik. Wij kunnen ons niet meten met de bewegingen en prestaties die zij leveren, maar dat hoeft ook niet. Immers, elke beweging is goed. Wist u dat zelfs de kleinste beweging al positieve effecten heeft in uw lichaam?
Het is voor iedereen, met of zonder lichamelijke beperking, belangrijk om het zitten zoveel mogelijk te onderbreken en meer te gaan bewegen en sporten. Daarmee voorkomt u de negatieve effecten van het zitten, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht/obesitas. Net zo belangrijk, het verbetert ook onze stemming en cognitieve functies.
Maar hoe doe je dat als je een lichamelijke beperking hebt? Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben één of meer matige tot ernstige lichamelijke beperkingen, waarbij 150.000 mensen volledig zijn aangewezen op een rolstoel (bron: Wanneer heeft iemand een lichamelijke beperking? | Gehandicaptensport Nederland, Wat is een motorische beperking? - HandicapNL). Ook al lopen deze mensen met een stok, kruk of rollator, of pushen ze de hoepels van de rolstoel, de inspanning die zij leveren om van A naar B te komen is belangrijk voor hun fysieke en mentale gezondheid.
Steeds vaker blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ook kleinere bewegingen van grote waarde zijn. Zo verbetert veel in je handen knijpen de cognitie van mensen die een klein herseninfarct hebben gehad. Dit is zelfs zichtbaar in de witte stof van de hersenen. Ook draagt knijpen bij aan een sterker hartvaatstelsel, zelfs bij jonge gezonde mannen. Met de benen wiebelen tijdens het zitten vergroot de gevoeligheid voor insuline, waardoor de risico’s op diabetes type 2 verminderen. En ook het zwaaien van de armen is van waarde voor cognitie, reactiesnelheid, uithoudingsvermogen, verlagen van de bloeddruk en verbeteren van de insuline gevoeligheid.
Deelname aan de Paralympische Spelen is niet voor iedereen weggelegd en ook sporten is niet ieders wens of mogelijkheid. Maar vrijwel iedereen is wel in staat om te bewegen, hoe klein die bewegingen ook zijn. Ook de kleine bewegingen leveren een grote bijdrage aan de gezondheid. Wat mij betreft zeggen we voortaan niet meer ‘elke stap telt’, maar ‘elke beweging telt’ en nodig ik u uit om naast sporten het sporten en bewegen dat bij u past, vooral ook lekker te wiebelen, zwaaien of te knijpen. Ook terwijl u zit te kijken naar de fantastische prestaties van onze paralympiërs.
Erik Scherder – raadslid Nederlandse Sportraad