08 november Uitnodiging: Denk mee over het voorkomen van hersenletsel door sport

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Bar Beton, Utrecht CS

Klappen op of stoten tegen het hoofd maken onderdeel uit van diverse sporten. Niet alleen vechtsporters krijgen stoten tegen het hoofd, ook bij sporten als voetbal of rugby zijn veelvuldig herhaalde kopballen of tackles normaal. Dit kan een risico vormen voor de gezondheid van de hersenen tijdens de sportcarrière. Ook op latere leeftijd kunnen sporters gevolgen ondervinden van herhaald hoofdimpact. Daarnaast kan een botsing of val tijdens de sportbeoefening (ook in sporten als wielrennen, schaatsen of paardrijden) zorgen voor acuut hersenletsel. Veel sporters herstellen daarvan, sommigen ervaren gedurende lange tijd klachten.

Foto met 2 jongens die rugby spelen

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengen de Gezondheidsraad en de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) advies uit over hersenletsel door sport. De NLsportraad richt zich daarbij op handelingsperspectieven en rollen van betrokken partijen als overheden, medische en sportorganisaties (zowel beleidsmatig als in de praktijk) en sporters zelf. De NLsportraad maakt graag gebruik van uw kennis over en ervaring met dit onderwerp! 

Aanpak adviestraject

Aanvullend op de wetenschappelijke kennis over de relatieve risico’s op chronisch hersenletsel en effectieve maatregelen in diverse sporten, die de Gezondheidsraad in kaart brengt, kijkt de NLsportraad naar aspecten als:

  • de maatschappelijke, medische en sportieve noodzaak voor en gevolgen van maatregelen;
  • de invloed van verschillende belangen, internationale structuren en regelgeving in de (professionele) wedstrijdsport;
  • bewustzijn van en kennis over herkennen en behandelen van (acuut) hersenletsel bij betrokken partijen.

De NLsportraad gaat graag met u in gesprek tijdens één van de twee bijeenkomsten, die we voor dit adviestraject organiseren. Mede op basis van de inzichten uit deze bijeenkomsten stelt de NLsportraad het advies op.

Wat willen we bespreken?

Na een korte introductie willen we graag met u in gesprek over het onderwerp aan de hand van vragen en stellingen. Vragen die onder andere voorbij zullen komen zijn:

  • Welke maatregelen zijn al in diverse sporten ingevoerd om een ongeluk met het hoofd of herhaald hoofdcontact te verminderen? Hiervoor laat de NLsportraad ook een verkenning uitvoeren door het Kenniscentrum Sport en Bewegen.
  • Wat zijn momenteel uitdagingen bij het voorkomen en behandelen van acuut en chronisch hersenletsel door sport? Welke partij is waarvoor verantwoordelijk en wat is de rol van artsen daarin?
  • Zijn er nieuwe of andere maatregelen nodig? En verschillen die voor kinderen en volwassenen? Of voor professionele en recreatieve sport?
  • Welke kansen en belemmeringen zijn er bij het implementeren van maatregelen? Vraagt dit een verschillende aanpak voor bepaalde groepen (professioneel vs. recreatief, kinderen vs. volwassenen)?
  • Wie moeten betrokken worden bij het voorkomen en behandelen van hersenletsel door sport? Wie moet daarbij het voortouw nemen?

Praktische informatie en aanmelden

De NLsportraad organiseert twee bijeenkomsten, met vergelijkbare inhoud en opbouw:

  • Woensdag 6 november van 10.00-12:00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) bij Bar Beton op Amersfoort CS.
  • Vrijdag 8 november van 14.00-16.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) bij Bar Beton op Utrecht CS.

We horen graag of we op uw aanwezigheid kunnen rekenen. U kunt zich aanmelden via info@nlsportraad.nl onder vermelding van de datum van uw voorkeur. Als u wel graag uw kennis wilt delen, maar op deze data niet aanwezig kunt zijn, horen we dat graag. Voelt u zich daarnaast vrij om deze uitnodiging aan een collega door te sturen.

Meer informatie en contact?

Meer informatie over het adviestraject Hersenletsel door sport vindt u hier op onze website.

Heeft u specifieke vragen?
Mail dan gerust naar info@nlsportraad.nl of bel met Annet Tiessen-Raaphorst (06 21 50 95 56) of Tessa van der Velden (06 25 12 84 13).